PH-waarde van je huid

Waarschijnlijk kocht je ooit wel eens een product dat claimde PH-neutraal te zijn. Maar zeg nu eerlijk. Weet jij wat PH-neutraal betekend? Jammer genoeg is dit een claim om enkel en alleen jou een product te doen kopen en fabrikanten weten dat.

Daarom wil ik je even uitleggen wat PH-waarde (of zuurtegraad) nu eigenlijk betekend. PH staat voor potentia Hydrogenii. De PH-schaal gaat van 0 tot 14 en duidt aan welke PH-waarde een product heeft.

Alles hoger dan 7 is alkalisch of basisch en heeft een uitdrogend effect op de huid zoals zeep, schoonmaakmiddelen, bleekwater,… Alles lager dan 7 is zuur, citroen is bijvoorbeeld erg zuur en heeft een PH-waarde van 0. In het midden is 7 neutraal en dus niet zuur of niet basisch, zoals zuiver water.

Onze eigen huid heeft een zogenaamde zuurmantel, dit is de buitenste laag van onze huid. Hij is een natuurlijke beschermer van onze huid en houdt onze microbioom in evenwicht, dit wil zeggen dat onze huid net zuur genoeg is voor het doden van slechte bacteriën maar goede bacteriën kunnen net wel goed overleven in licht zure omgeving. Onze huid heeft gemiddeld een PH-waarde van 5,5. Hij is licht zuur en dus niet neutraal.

Nu begrijp je waarschijnlijk wel waarom PH-neutrale producten dus niet echt oké zijn voor onze huid. Gelukkig is onze huid in staat om de zuurmantel zelf te herstellen al duurt dit enkele uren. Maar als je dus dagelijks deze producten blijft gebruiken, zal de huid nooit voldoende tijd hebben om de natuurlijke zuurmantel te herstellen.

Kies voor producten die een lagere PH-waarde hebben, en dus PH-huidneutraal zijn en niet PH-neutraal.

Bij veel gebruik van alkalische of basische producten zoals water en zeep, zal onze huid gaan uitdrogen. Onze PH-waarde en dus ook ons natuurlijk microbioom zal uit balans zijn waardoor slechte bacteriën onze huid barrière zullen aantasten. Hierdoor ontstaan dan vaak huidproblemen.

Een mooi voorbeeld hiervan is zweet. Zweet heeft van nature geen geur, maar als onze microbioom uit balans is en het evenwicht in goede en slechte bacteriën verstoord is, kan de aanraking van zweet met slechte bacteriën een geur veroorzaken!

Dit principe is hetzelfde voor je darmen. Voedingsmiddelen waarvoor je darmen intolerant zijn of die deze niet goed kunnen verwerken kunnen het evenwicht van je microbioom in je darmen verstoren. Zo zal je darmwand beschadigd geraken en kunnen er darmproblemen optreden. Ook in onze darmflora is de PH-waarde zeer belangrijk. De link tussen huidproblemen en de gezondheid van je darmen is erg groot. Zorg dus goed voor je huid én je darmen!